mandag 5. juli 2010

York

Kjære vene, jeg har vært her i over to måneder, og ennå har jeg ikke skrevet et ord om York. Det må jeg gjøre noe med.

Superkort historie
Byen ble grunnlagt av romerne i år 71 e.kr. og fungerte som hovedstad for Nord-England i deres herskertid. Vikingene okkuperte den i på 800-tallet og ga den navnet Jordvik. Da normannerne kom til makten, klarte de etter sigende ikke å uttale ordet, og etter hvert ble navnet forenklet til York.

Den nordiske innflytelsen på byen var betydelig i vikingtiden og kan merkes tydelig også i dag. For eksempel har gatene i gamlebyen navn som Micklegate, Coppergate og Stonegate, som altså ikke er navnet på porter, men på gater. Portene, på sin side heter ikke gate, men "bar". Bare for å gjøre det litt ekstra vanskelig, liksom.

Gjennom hele middelalderen var York et viktig handelssentrum og en av Englands viktigste og største byer. Gamlebyen har bevart mye av sin middelaldersjarm og egner seg utmerket for å utforske til fots. Til gjengjeld egner den seg desto dårligere til bilkjøring, noe som på ingen måte minsker sjarmen ved å spasere der.

York Minster
Det opplagte stedet å starte et turistbesøk er York Minster. York var og er en av den engelske kirkes viktigste kirker, og erkebiskopen i York er nr. to i den engelske kirke, bare forbigått av erkebiskopen i Cantebury. (Erkebiskopen i York er "Primate of England", mens erkebiskopen av Cantebury er "Primate of all England. Ja, seriøst.) Kirken er en av Nord-Europas største gotiske kirker og ble påbegynt, slik den fremstår i dag, på 1100-tallet.

Jeg kan sterkt anbefale å besøke kirken. Utsikten fra tårnet er etter sigende fabelaktig, og et besøk opp dit egner seg for folk som ikke har hjertetrøbbel, svak rygg, dårlige knær, er gravide, har dårlig kondis eller lider av høydeskrekk og som er i stand til å løpe en maraton på under 4 timer. Bilder mangler dessverre fra akkurat den delen av turen.


Noen lånte bilder. Det var kul umulig å få plass til hele kirken i søkeren på kompaktkameraet mitt. Jeg trenger enten et bedre kamera eller noen mindre kirker.


Vestveggen

Bymuren
Bymuren går rundt hele gamlebyen, og det er mulig å spasere hele veien rundt, med bare noen få avbrekk. Fra muren får man utmerket overblikk over sentrum av York, og blant annet veldig god utsikt til katedralen. Muren ble laget med tanke på soldater og forsvar og ble opprinnelig ofret liten tanke på personlig sikkerhet, utover prinsippet "Ikke bli skutt. Ikke bli erobret." Senere har den i noen grad gjennomgått sikkerhetstiltak som skal forhindre at folk faller ned. Den er derimot ikke sikret mot aktive treåringer som synes det er morsomt å se om man kan få hodet gjennom de fine stengene i gjerdet. Noe man kan. Eller om det er mulig å klatre over skyteskårene og hoppe ned på gaten fem meter nedenfor. Noe man også kan. Hvis man får. Jeg har prøvegått ca 200 meter av muren, og turen kan virkelig anbefales. Til dem som ikke er i følge med en treåring


Ada og mormor danser (?) på muren.


Ylva er akkurat ferdig med å stikke hodet ut gjennom sprinklene på høyre side. Skyteskårene til venstre står for tur for nærmere utforskning. Om akkurat 40 sekunder vil jeg (og for øvrig muligens også hun) ha en nær-døden-opplevelse, mormor vil ha spurt "maser du ikke litt vel mye med å passe på Ylva nå" for trolig aller siste gang, og to eldre, amerikanske turister pådrar seg nesten hjerteattakk og får forventet levealder forkortet med minst åtte måneder.

Vikingemuseet
Trolig Yorks fremste familieattraksjon og Adas absolutte favorittsyssel. Man kjører en "vogn" gjennom en vikingelandsby, befolket av "snakkende", bevegelige dukker i naturlig størrelse. Et vokskabinett i vikingstil, så og si. Lyd og lukt (!) bidrar til å gjøre opplevelsen i nærheten av naturtro. Se opp for horder av vikingeetterkommere i skoleuniform.


En viking


Tre vikinger

The Dig - Arkeologi gjort barnevennlig
The Dig er et "hands on" museum, der små og store barn kan leke arkeologer og gjøre sine egne arkeologiske utgravninger. "Her er en spade. Der er en middelaldergrav. Gå og finn 1000 års York-historie i sanden. Og husk å grave over etter deg, så det blir igjen noe til neste gruppe." Kjempegøy!


Ada har gravd ut en tavle. (Nei, det er ikke våre forfedre vikingene som tok i bruk hittil ukjente verktøy. Dette er fra den viktorianske delen av utgravningen.)


Vi sorterer vikingesøppel og studerer forsteinet bæsj(!).

Castle Museum
Et museum slik museumer skal lages. "Slik levde folk i gamle dager". Gamle dager er i dette tilfellet definert omtrent fra barokken og frem til 80-tallet. Se hvordan en dagligstue så ut hos en rikmannsfamilie på 1700-tallet og på en bondegård på 1800-tallet. Se hvordan stua til mormor kunne sett ut da hun var barn (hvis hun hadde vært britisk, vel og merke). Den flotteste delen av utstillingen er "Kirkgate": intet mindre enn en hel gate som er rekonstruert og oppbygget i viktoriansk stil, med levende butikker, skolerom, fengsel og brannvesen.


Jeg stjeler illustrasjoner over en lav sko: Kirkgate


Denne er derimot genuint min.



National Railway Museum
Morsomt også for folk som ikke er nerdete opptatt av tog og lokomotiver, eller som brukte tre år av tenåringstiden på å fylle en kjeller med Märklin-modeller. Dette museumet har det meste når det gjelder tog: en replika av Stevensons "Rocket", et Mallard-lokomotiv, som fortsatt har fartsrekorden for damplokomotiv (202.58 km/t, for dem som lurte), et tverrskåret kjempelokomotiv, der hele teknologien er gjort synlig og forklart med nummer- og fargekoding, og selvsagt en Märklin-bane i kjellerstørrelse, for å nevne bare litt.

Min favoritt er utstillingen "Palaces on wheels", der man kan beundre de kongelige vognene, blant annet dronning Victorias, dronning Alexandras og dronning Marys, samt dronning Elisabeth (den andre, ja) sin vogn fra 70-tallet.




Ylva beundrer togbanen


Nesten som Dovrebanen

Shopping
Pussig nok kommer vi oss sjelden lenger enn akkurat hit. Dette er også den alle største turistattraksjonen i henhold til Ylva.



2 kommentarer:

  1. Hei Nina
    Nå var jeg en liten tur tilbake i York igjen. Koselig.
    Begynner allerede å glede meg til den uka vi skal ha i slutten av august. Margrete har sagt ja til å bli med, så jeg skal minne henne om denne delen av bloggen din. Hun skal få bestemme hva hun vil være med på, men i tillegg til de vanlige severdighetene så skal jeg tilbake til garnbutikken og L. Ashley!

    Skriv meir! Klem fra mamma

    SvarSlett
  2. Hei Nina.
    Takk for en fin beskrivelse av en interessant by. I tillegg til det du beskriver, synes jeg selv det er artig å rusle i de smale gatene og bare annamme lukt, lyd, syn og stemning. Og dette utsagnet kommer fra en som er inn i Trondheims bykjerne en gang i måneden og på City Syd hvert femte år!! York må følgelig ha noe som Trondheim ikke har!!
    Jeg har også hatt fornøyelsen av å rusle rundt hele bymuren i fred og ro og med fotoapparatet i høy beredskap. Den turen anbefaler jeg gjerne andre å ta, stykkevis og delt eller alt i et jafs. Det blir en trim- og historietur som tar et par timer; godt fottøy anbefales. Alle startpunkt er utstyrt med fine beskrivelser av historien for akkurat det stedet. Her var det mange artigheter lagt ut i ord og bilder. Og du får et 360-graders syn av tårnene på York Minster med på kjøpet!
    A propos denne staselige kirka: Ada var hyggelig nok til å ta meg med opp på toppen av kirketårnet, og hun og jeg vet derfor at dit er det 267 trinn. Den som orker, får en fin opplevelse; den som er kortpustet, dårlig til beins, ikke liker høyde eller plages med klaustrofobi, vil få problemer. Kanskje Ada kan legge ut tekst og bilder fra den turen på sin blogg, slik hun opplevde den?

    Men jeg kom meg ikke inn i Castle museum, og et besøk dit blir lagt under neste Yorktur.

    Gleder meg til å lese mer bloggestoff fra deg.
    Klem fra pappa

    SvarSlett